İşleyişi hiç bilmediğinizi varsayarsak, ilk yapmanız gereken kendinize bir muhasebeci bulmak ve kapısını tıklatıp ne amaçla firma kurmak istediğinizi izah edip kendisinden kısaca bilgi almak; ki prosedürlerin bulunduğunuz yere göre değişiklik göstereceğini sanmıyorum ama yine de adım atmadan beraber çalışacağınız muhasebecinin bilgisini alın derim ;) Hem kafanızdaki soruları sorun, hem de öncesinde muhasebecinin aylık ücretini netleştirin.
Muhasebecinizi netleştirdiyseniz gerekli olan evrakları toparlamaya başlayın. Önce bağlı bulunduğunuz muhtarlığa gidip ikametgah ve nüfus cüzdan suretini alın. Ardından notere gidip adınıza imza sirküleri çıkarın ve çalışacağınız muhasebeciye vekalet verin. Muhasebeci vekaletnamesi olduğunu söylerseniz noter tarafından kolaylıkla hazırlanır, tabii muhasebecinizin adı – soyadı – TC kimlik numarası da elinizin altında olsun :)
Evraklarınız hazırsa muhasebecinize doğru tekrar yola koyulun ve kendisi tarafından doldurulan işe başlama formuna “genel müdür” olarak imzanızı atın – çok havalı, değil mi :)) Burdan sonrasını muhasebeci sizin adınıza hallediyor; sizin yapmanız gereken şirket kuruluşu için gerekli olan meblağı muhasebeciye verip kendisinin sizi aramasını beklemek :) Şirket kuruluşu için 350 TL yeterli oldu; bunun yanında noterde çıkardığınız imza sirküleri + vekaletname ve diğer evrakları da hesaba katarsanız toplamda 500 – 600 TL arasında değişen bir tutar şahıs firması kurmak için fazlasıyla yeterli bir rakam – ben maksimumunu yazıyorum, 500 TL altında bile olabilir.
Vesikalık fotoğraf isterler diye yanıma birkaç tane de almıştım ama isteyen olmadı. Siz ne olur ne olmaz diye yanınızda bir tane bulundurun derim :) Bu arada, muhasebeciniz işlemlere başlamadan size kuracağınız şirketin ünvanını soracaktır. Şahıs firmalarında ünvan adınızı – soyadınızı da içermektedir. Mesela benim kurduğum firmanın resmi ünvanı “Demetoloji Demet Şen Özkılıç” şeklinde.
Ben işlemler uzun sürer diye bir gün önceden gerekli tüm evrakları hazır edip ertesi gün de sabah erkenden muhasebeciye gitmiştim. Yarım gün içerisinde şirketin vergi levhası çıkarıldı ve gün bitiminde vergi levhası + şirketin kaşesi + noter tasdikli irsaliyeli fatura koçanını muhasebecimden teslim aldım.
Bu arada, bildiğiniz üzere “home ofis” olarak çalıştığımızdan ev adresimizi şirketin lokasyonu olarak gösteriyoruz. Satışlar internet üzerinden olduğu için de irsaliyeli fatura kesiyoruz. Faturalarınızı ister bir matbaaya zevkinize göre bastırabilir, ya da başlangıç için benim gibi bir kırtasiyeden irsaliyeli fatura koçanı alıp noterde onaylatarak faturalarınızı el yazınızla düzenleyebilirsiniz.
Çok merak edilen bir konuya da açıklık getireyim aklıma gelmişken. Özel sektörde SGK’ lı çalışırken şirket kurabiliyorsunuz. Eğer bir yerde çalışmıyorsanız şirket kurduktan sonra Bağkur’ lu oluyorsunuz ve oraya da ödeme yapmanız gerekiyor, zaten SGK’ lı iseniz Bağkur otomatik olarak devre dışı kalıyor, aklınızda bulunsun.
İşlemleriniz bittikten, vergi levhanızı da aldıktan sonraki bir hafta içerisinde vergi memurları evinize geliyor ve çalıştığınız yere bakıyorlar, ne sattığınızı, ne yaptığınızı sorup onay veriyorlar. Bundan sonra faturalarınızı basabilirsiniz :) Aman dikkat, tüm gelir ve gider faturalarınızı özenle muhafaza etmeyi ihmal etmeyin, ay sonunda gelir faturalarınızdan birer kopya, gider faturalarınızın da orjinalini muhasebecinize teslim etmeniz gerekiyor.
İlk etapta şahıs firması kurmak için yapmanız gerekenler kabaca bunlardan ibaret. İlerleyen dönemde Esnaf ve Ticaret Odası’ na kayıt yaptırmanız da gerekebilir; ki bildiğim kadarıyla bankalara yaptığınız sanal pos başvurularında o belge isteniyor. Henüz vaktim olmadığı için o aşamaya gelemedim ama aklımda olan şeylerden biri; çünkü ihtiyacım olacak…
Umarım anlattıklarım genel olarak kendi şahıs firmasını kurmak isteyenlere fikir vermiştir. Kafanızda öyle çok büyütmeyin, sadece adım atın, gerisi çorap söküğü gibi geliyor. Zaten birkaç kişiye sorsanız sizi yönlendiriyorlar, ben de kendim biraz internetten araştırıp biraz da sağa – sola sora sora yolumu çizdim. Siz de yaparsınız, yeter ki isteyin ;)
Ekleme – 08/02/2015 – Bu yazıyı yazdığım günden beri konuya ilişkin çok fazla e-mail alıyorum. Hepinize yardımcı olmak elbette isterim ancak benim de bildiklerim bu yazı içerisinde anlattıklarımdan ibaret. Sizlere tavsiyem, yapmayı düşündüğünüz iş ile ilgili olarak size en yakın bir muhasebeci ile detayları görüşmeniz; her işin içeriği birbirinden farklı olabilir, kimseyi yanlış yönlendirmek istemem.
51 yorumlar
Demet, çok değerli bilgiler bunlar. Paylaştığın için çok teşekkürler :)
Hayırlı olsun çok sevindim senin adına, ilerisi için darısı başıma diyeyim. Bunların tamamını e-ticaret sitesi kurmadan önce yapmak gerekiyor değil mi? Bir de e-ticaret sitesi kurmak için yapılması gerekenleri anlatsan nasıl güzel olur Demetcim :’)
Ahh keşke bu koşuşturmaları yapmadan önce denk gelseymişim yazıya:D
Bilmeden ordan oraya savrulmak zor oldu benim için. Ama bundan sonra bu işlemlere başlayacaklar için süper özet olmuş. Bol satışlar:D
bendenbizden; Ben teşekkür ederim, işine yaradıysa ne mutlu bana :)
Gözde Yaşar Altunbaş; Evet, e-ticaret sitesini kurmadan şahıs firmasını kurman gerekiyor. Aslında site kurulumunda pek birşey yok, sadece güvenilir bir kurumdan tercihlerine uygun e-ticaret paketi alman gerekiyor. Ben Ideasoft’ tan aldım, memnunum da, soranlara tavsiye ediyorum ;)
Gaye; Teşekkür ederim :) Ben de kendi kendine öğrenenlerdendim :) Olsun, en kalıcı olan o şekilde öğrenmek zaten :)) Sana da bol satışlar ;)
Tam da boyle bir seyin dusuncesindeyken bu yaziya denk gelmem inanilmaz guzel. Oldu cok sagol demetcm. Bende kendi sitemi kurmak faturali satis yapmak istyrm ama bagkur olayi beni dusundurdu. Birde suan ben calismiyorum esiminde saglik sigortasindan yararlaniyorm. Acikcasi ozel saglik sigortasi yaptirck yada bagkur odeyecek durumum yok. Bunlar beni dusu durdu. Sen ne tavsiye edersin?
melike; Şahıs firması kurmak istiyor ve başka bir şirkette çalışmıyorsanız, Bağkur’ lu olmaktan başka bir alternatif yok diye biliyorum ben…
slm bilgilerden dolayı teşekkürler. sizin yardımlarınıza ihtiyacım var. ben arıcılıkla uğraşıyorum ürettiğim balı internetten satmak için şirket kurmak istedim yeterli bilgi edinemedim. yazınızdan şahıs firmasını öğrendim fakat maliyeye vergi nekadar vereceğim her satışımda fatura kesersem vergi fazlamı çıkar. veya başka türlü ben nasıl satış yapabilirim yardımcı olursanız sevinirim. saygılarımla.
merhaba arkadaşlar öncelikle demet hanım verdiğiniz bilgilerden dolayı size çok teşekkür ederim…ben yeni bir sahıs firması kurmam gerekli yanlız ben bagkurlu olmak istemiyorum..sgk lı kalmak istiyorum ve benim dükkanım kira degil benim ama tapusu komple binanın tapusu (yani torka tapulu)nasıl bir sey yapmam gerekir bilgilendirir seniz sevinirim…
Murat Bey, her ay kestiğiniz faturalara göre vergi ödüyorsunuz, tabii gider faturalarınız da önemli. Detaylı bilgi için muhasebecinizle görüşmenizde fayda var…
Ömer Bey, benim bildiğim kadarıyla eğer herhangi bir firmada çalışmıyorsanız Bağkur’ lu oluyorsunuz otomatik olarak. Diğer konularla ilgili ne yazık ki bilgim yok…
Mali Müşavir olarak yardımcı olabilirim. :)
Cok tesekkurler demet hanim peki bende is adresi olarak evi kullanmak istiyorum home ofis calisacagim ama satisini yaptigim sey tonlarla olculen bir malzeme ( ay /50 ton gibi ).. dolayisi ile kontrole gelen memur bu malzemeler buradan satilmaz depo vs. Sorgulamasi yapiyormu ?
Bilgi icin simdiden tesekkur ederim
Mustafa. Batukan; Öyle bir sorgulamaya denk gelmedim ben Mustafa Bey. Tabii memurdan memura da değişiklik gösterebilir, belki de sattığınız şeye göre…
Himm anladim cok tesekkur ederim…
şahıs firması ile şahıs şirket arasında fark nedir şahıs firması ile küçük ölçekli ithalat yapılabilirmi
demet hanım ben 22 yıllık sigortalıydım sigorta da yılım doldu yaşı bekliyorum. yani emekli olmadım . Firma açmak istiyorum fakat bağkurlu olacaksın otamatik diyorlar. Yüksek tavandan yatan sgk dan emekli olmak varken bağkurlu olursam düşük maaştan olurum sonra Allah korusun. Firmayı açmak zorundayım bağkurlu değil de sgk lı olmuyor mu bu firma kurmak. Saygılar
hay allah razı olsun bacım ya valla bende kaç gündür nasıl yapsam nasıl etsem diye dusunuyordum inşallah bu yazdığın kadar kolay dır yarın elimde senin yazdıkları ile dolacağım inşallah olur isim
birde şu internetten site nasıl açılıyor onu da bi anlatsa idin ne güzel olurdu
BİLGİLENDİRİCİ GÜZEL BİR YAZI OLMUŞ. ELLERİNE SAĞLIK :)
Demetoloji Demet Şen Özkılıç ;) UMARIM KURDUĞUN SAHIŞ ŞİRKETİ COK BAŞARILI VE HAYIRLI OLUR YAZMIŞ OLDUĞUN BİLGİLERDEN DOLAYI ÇOK TEŞEKÜR EDİYORUM SİZE SADECE SORMAK İSTEDİĞİM BİŞEY VAR HOME OFİCE OLARAK GÖSTERMEM MÜNKÜN MÜ SENİN YAPTIĞIN GİBİ HAYATINDA BAŞARILAR DİLERİM BAKARSIN İLERİDE LİMİTED ŞİRKETİNE DÖNERSİN :)
@EGEMEN Çok teşekkür ederim. Tabii, ev adresinizi şirket adresi olarak gösterebiliyorsunuz. Muhasebecinize durumu izah ederseniz size yardımcı olacaktır. Ben de size başarılar dilerim :)
@Ahmet Taner; Teşekkür ederim, işinize yaramasına sevindim :)
@hasan; Bir gün vakit bulursam o konuya da değinirim inşallah Hasan Bey…
@hasan; İnşallah işlerinizi kolaylıkla halletmişsinizdir Hasan Bey. Bilgiler işinize yaradıysa ne mutlu bana :)
özge özgül Kayrakcı; Geç cevabım için kusura bakmayın lütfen. Benim bildiğim kadarıyla, eğer SGK’ lı çalışan değilseniz Bağkur’ lu oluyorsunuz. İsterseniz daha fazla detaylı bilgi için bir muhasebeciye danışın. Farklı bir yol gösterir belki size…
Erdal; Geç cevabım için kusura bakmayın lütfen. Şahıs firması ya da şahıs şirketi aynı şeyler. Ticaret odasından gerekli belgeleri alarak ithalat yapabilirsiniz, ihracat da aynı şekilde.
öncelikle merhaba verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim oldukça işime yaradı. ben şimdi sosisli sandoviç yani hat dog işi yapmak istiyorum şahıs şirketini kurdum diyelim peki ben bu hat dog arabalarını başka bir yere yaptıracam ve gerekli malzemeleri yani sosis olsun ekmeği olsun ketçap mayonezs hardal olsun bunlar için yetkili kurumlara bir şey göstermem gerekir mi sonuçta bayilik vericem beni bu konuda aydınlatırsanız çok memnun olurum saygılarımla…
alperen; Alperen Bey, ne yazık ki bu konuyla ilgili net bir bilgim yok, bir muhasebeciye danışırsanız daha sağlıklı bilgi alırsınız.
Merhaba, şirket kuruluşunda sizden 350 TL isteyen muhasebecinizi bizimle paylaşabilirmisiniz ? 4 muhasebeci gezdim ve çok yuksek miktar istediler.
Teşekkürler
güzel bir paylaşım olmuş
merhaba çok yararlı bilgiler öncelikle teşekkür ederim. arıyordum aradığımı burdan buldum :) en azından bilgi edinmiş oldum.. Arkadaşlar sizde demet hanım a fazla yüklenmeyin muhasebeci değil herşeyi bilmiyor :) e ticaret sitesini uygun bir fiyata erkocsoft.com sitesinde kendinize özel yazdırabilirsiniz. Tüm kaynak kodları sizde olur, başka bir firmaya muhtaç kalmazsınız. bu bağkur olayı çok sıkıyor benim canımı keşke olmasaydı :)
Çok faydalı bilgiler bunlar teşekkür ederim size.Ben de internet üzerinden elektronik malzeme satışı yapmak istiyorum bu yüzden bir şirketim olmalıydı fatura kesebilmem için sayenizde artık yolum dahada azaldı.Tekrardan teşekkürler iyi çalışmalar dilerim.
@caner; Caner Bey, teşekkür ederim yorumunuz için, işinize yaramasına sevindim :)
Uraltay; Ben teşekkür ederim, işlerinizde başarılar dilerim.
” Özel sektörde SGK’ lı çalışırken şirket kurabiliyorsunuz. ” demet hanım bu cümleyi biraz daha açabilir misiniz ? Örnek veriyorum ben fabrikada çalişiyorum sskliyim ayni zaman da şahis firmasi da açabilir miyim ? Bağkur’a aktarilma gibi bi durum sözkonusu olabilir mi
barış; Barış Bey, devlet dairesinde çalışmıyorsanız, özel sektörse açabilirsiniz, yalnız SGK’ nızın yatırılması bir gün bile gecikse otomatik olarak Bağkur’ a aktarılırsınız, bilginiz olsun.
kıymetli bilgileriniz için teşekkürler. girişimcilere gayet yol gösterici olmuş.
engin cebesoy; Ben teşekkür ederim, faydalı olmasına sevindim Engin Bey.
Ben de açmayı planlıyorum açıktan üniversite okuyorum ve SGK babam üzerinden ödeniyor ben açabilir miyim?
Emeğinize – ellerinize sağlık.
Çok teşekkür ederim demet hanım. Gerçekten firma açma olayını çok büyütenler gereğinden fazla göz korkutan insanlar var. Çok faydalı bir yazı.
Merhabalar Demet Hanım, ben şahıs şirketi açmak istiyorum. Ama bağkur ödemek istemiyorum. Bundan dolayı babamın üzerinden açmak istiyorum. Kendisi Hem çalışıyor, hem de emekli. Bu durumda ben sigorta parası ödemek zorunda kalıyor muyum?
Merhabalar. Şahıs firması kurmak için sadece kira kontratınız (ya da tapunuz) ve nüfus cüzdanınız yeterli olacaktır. Bahsedilen diğer evrakları vergi dairesi artık istemiyor. Herkese iyi günler diliyorum.
bilgilerden dolayı teşekkür ederim. güzel bir derleme olmuş. sanal pos için başka uygulamalarda mevcut bankayla bir ilişki kurmadan komisyonla çalışan sistemler var. bu sayede hem bankaya masraf yapmıyorsunuz hemde sizin için bu sistemler güvenliğinizi de sağlıyor.
Üşenmeyip yazmışsınız paylaşımcı ruhunuz için benim gibi bilgi sahibi olan herkes adına teşekkür ederim. Soruma gelince;
Şirketi kurduktan sonra aylık ortalama ne kadar giderlerimiz oluyor, stopaj vs.
Birde, şirket kuran kişiye bağkur yapılması gerekiyor gibi birşey duydum bu konu hakkında bilginiz var mı ?
Teşekkürler
Şirket kurulusu ile bilgi icin mail adresinden ulaşabilirsiniz cemilbinici@hotmail.com
Ertan bey babanız SGK li olarak bir firmada çalışıyor ise bağkur odeminiz olmaz
Adresini yazdığım siteyi açacağım ve şahıs şirketi kurmak için bilgi arıyordum. En kolay ve faydalı bilgiyi sitenizde buldum. Teşekkür ederim :) İyi çalışmalar, hayırlı kazançlar.