Çok can sıkıcı, moral bozucu bir durum olmakla beraber köşeye çekilip durumun düzelmesini beklemek ya da sorunla mücadele etmek sizin tercihinize kalıyor; ki eğer siz de benim gibi geçici çözümlerle ayakta kalmak istemiyorsanız kendi alan adınızda yazmaya başlamanız pekala sizi daha mutlu edebilir :)
Birkaç arkadaşımın sorusu üzerine kendi alan adında blog yazmakla ilgili bir bilgilendirmede bulunmak istiyorum. Ancak konuya girmeden şunun da altını çizmeliyim; ki ben de işin bu kısmını yeni yeni öğreniyorum, evet belli bir bilgi birikimim olduğu muhakkak ama yine de öğreneceğim bir yığın şey var. O nedenle, bu sorun ancak bu şekilde çözülür, başka yolu yoktur gibilerinden bir iddaa içerisinde değilim kesinlikle, sadece sizlerle deneyimlerimi paylaşmak ve bu yola baş koymuş ama nereden başlayacağını bilemeyen arkadaşlarım için bir ışık yakmak, bir fikir vermek için yazıyorum. Doğru bilişim terimini bilmeyince insan ya da tam olarak araştırdığı konuya vakıf olmayınca internet siteleri içerisinde çok yanlış yerlere sürüklenebiliyor ve harcadığımız çuval dolusu saat karşılığında hala aradığımızı bulamamış bir şekilde ellerimizde hayal kırıkları kalabiliyoruz…
Kendi alan adında yazı yazmanın farklı yöntemleri var muhakkak, bunlardan bildiğim bir tanesi blogger üzerindeki sitenizi satın aldığınız alan adınıza yönlendirmek. Ancak zaten blogger üzerinde sorunlar yaşanırken – gerçi sadece blogspot uzantılarında sorun var ama bu ileride yönlendirme yapan blogger kullanıcılarının da sorun yaşamayacağı anlamına gelmez – benim yazımın konusu bu şekilde bir çözüm yolunu baz almayacak; ki bilenler vardır, bir dönem bu konu üzerinde bayağı kafa patlattım ama hiç kimsenin yönlendirme konusunda izlemem için tavsiye ettiği yollar beni çözüm yoluna götürmedi, ben de iki hafta kadar uğraştıktan sonra peşini bıraktım en sonunda…
Çok basit bir şekilde kendi alan adınızda blog yazmaya başlamak için yapmanız gerekenleri şu şekilde sıralayabilirim;
1 – İhtiyacınız olan öncelikle bir alan adı; mevcut blogunuzla aynı veya çok daha farklı bir isimle (benim yaptığım gibi) öncelikle adresinizi belirleyin. Bu noktada, sizlere arkadaşça tavsiyem; adresinizin kısa, basit, anlaşılır, kolay telaffuz edilir, akılda kalır olmasına özen gösterin; önemsiz bir konu gibi gözükse de hayati önem taşıyor.
2 – Alan adınızı belirledikten sonra onu kendi adınıza tescil ettirmeniz gerekiyor, ancak bunun için o alan adının başkası tarafından alınmış olmaması gerekiyor; ki siz satın alabilesiniz. Öncelikle adresin uygunluğunu kontrol ediyoruz; çok hızlı şekilde http://www.ihs.com.tr üzerinden bu kontrolü gerçekleştirebilirsiniz. Bu site aynı zamanda alan adı kaydını yaptıracağınız, hosting servisi alacağınız yer olacak. Tabii ki farklı firma alternatifleri üzerine de yoğunlaşabilirsiniz. Genelde yabancı firmaların servislerinin Türk firmalarınkinden daha iyi olduğu söyleniyor ama ben yaklaşık üç senedir IHS’ yi kullanıyorum; destek sistemleri çok hızlı işliyor, sorunlara hemen müdahale ediyorlar, en ufak bir sıkıntım olmadı bu zamana dek…
3 – Alan adının yıllık ücreti şu an 14,65 TL civarında bir rakam. IHS üzerinden üyelik gerçekleştirip istediğiniz alan adını tescil ettirdikten sonra sıra hosting servisini satın almaya geliyor. Bu servisin yıllık ücreti alan adına göre biraz daha yüksek. Ben çok da teknik konulara girmeden; web sitenizi kurmak için bu barındırma hizmetini almanız gerektiğini, ancak bu şekilde bir web alanınızın olabileceğini, verilerini depolayıp, trafik akışı sağlayabileceğinizi belirteyim.
4 – Amacımız blog yazmak ve bunun için de blog sistemi olarak WordPress’ i kullanmaya başlayacağımız için, sizin için satın alınması gereken en uygun hosting türü “PHP A” oluyor; teferruatını ben de çok iyi bilmiyorum açıkçası ama öğrendiğim üzere HTML olan hosting türleri WordPress yazılımını desteklemiyormuş. PHP A olan hosting türünün yıllık ücreti ise şu an 59,95 TL.
5 – Alan adı ve hosting servisini IHS’ den satın aldıktan sonra siteniz üzerindeki tüm değişiklikleri size verilecek olan şifre ile http://www.e-destek.com ile gerçekleştirebilirsiniz.
6 – Satın alma işlemi tamamlandıktan sonra alan adınızın aktif olması için kısa bir süre bekliyorsunuz; benim için 10 dakikadan az sürdü :) Bazen süre uzayabiliyor ama panik yapmayın…
7 – Sıra WordPress sistemini site adresinize entegre etmeye, yani yüklemeye geldi. Bu kurulumu WordPress’in Türkçe sayfası olan http://www.wordpress-tr.com sitesi üzerinden son sürümü bilgisayarınıza indirerek kendiniz de yapabilirsiniz, ancak işin içine Dreamweaver, FTP gibi çeşitli web düzenleme araçları girince insanın gözü korkuyor ister istemez ve bir uzaylı gibi neyi nasıl yapacağını çözmeye çalışırken tükenebiliyorsunuz :) Açıkçası daha önce bilseydim hiç uğraşmazdım ama en azından nasıl yapıldığını öğrenmiş oldum diyerek avutuyorum kendimi. Böyle bir alternatifimiz olduğu için şanslıyız; ki IHS üzerinde WordPress kurulumunu ücretsiz olarak yapıyorlar, müjde! :) Satın alma işleminiz tamamlandıktan sonra IHS’ nin destek sayfası üzerinden destek talebi oluşturarak kendilerine durumu iletin, en kısa süre içerisinde kurulumu sizin için gerçekleştirip size blog yazmanız için giriş yapacağınız adres ve şifre bilgilerinizle dönüş yapacaklardır.
8 – Şifrenizi aldıktan sonra tarafınıza verilen link ile giriş yapın ve bloglamaya başlayın :)
Sizi ilk etapta yabancı olduğunuz bir sayfa karşılayacak, ama alışacaksınız :) Belki Blogger’ dan bile daha çok seveceksiniz ;) Görünüm olarak daha profesyonel, özellikler olarak WordPress’ in Blogger ile benzer yönleri, artıları-eksileri mevcut; ben de şu an bu aşamada olduğum için açıkçası, bu konu üzerinde çok fazla konuşamıyorum ama kurcaladıkça birşeylerin daha iyi oturacağına eminim.
İsterseniz WordPress içerisinde araçlar menüsünde içe aktar diyerek Blogger üzerindeki eski yazılarınızı WordPress blogunuza aktarabilirsiniz. Ben hem ismimi değiştirdiğim, hem de tüm yazılarımı aynı mantıkta devam ettirmeyi düşünmediğim için yeni bir başlangıç yapma adına böyle bir aktarma işine girmedim. Birkaç kez denediğimde de işlemin uzun süreceğini anlayıp uğraşmadım açıkçası. Siz biraz kurcalayarak isterseniz bunu da yapabilirsiniz ;)
Şu an için aklıma gelenler bunlar; ilerleyen günlerde konu ile ilgilenen, destek isteyen arkadaşlarım olursa elimden geldiğince yardımcı olurum – maksat muhabbet olsun, hep beraber olalım, bir yasak yüzünden birbirimize erişmekten mahrum kalmayalım *-*
Ekleme : Biraz önce tüm izleyici listemi kayıpsız olarak WordPress üzerine taşımayı başardım; eğer bu yazıyı izleme çubuğunda görüp de tıkladıysanız şükürler olsun ki; sizi de kazasız belasız taşıyabilmişim, peki öyle mi oldu? :)
10 yorumlar
Merhaba bende alan adımı aldım ve deli olduğum bir nokta blog güncellemelerini göremiyor,temada genişlik yapamıyor olmam.Birde içe aktar butonu alan adı olduğu için yapılmadı.Acaba içe aktarmanın başka yolu varmı? Birde izleyicileri nasıl yönlendirdiğin konusunda da yardımcı olursan çok sevinirim.
canım çok teşekkürler bu güzel paylaşımın için…
ama bişey sorcam, eğer yazıyı izleme çubuğunda görebildiyseniz demişsin, sizler nası hala giriş yapabiliyosunuz bloglarınıza? ben 1 marttan itibaren bi kere bile giremedim bloguma…
Sevtap ; İzleyicileri nasıl yönlendirdiğimi yeni bir yazıda anlatacağım; soran arkadaşlar var çünkü. Açıkçası ben de WordPress’ de yeni olduğum için şu an bildiğim içe aktarma var, farklı bir yöntem gözüme çarparsa paylaşırım seninle mutlaka. Blog güncellemelerini nerede göremiyorsun bu arada; onu tam anlayamadım. Temada genişlik konusu da tema ayarlarından editör kısmından düzenleniyordur diye tahmin ediyorum, ama onu da denemedim. Ya da genişliği istediğin gibi olan temalardan bulup onları yüklesen, işini görür belki?
hayat güzel; Faydalı olduysa ne mutlu bana :) Bazen blogger açılıyor canım, 5-10 dakika filan, sonra kapanıyor; şanslıysan arada açık olan anına denk geliyorsun :) Sana kısmet olmadı demek ki… Firefox kullanıyorsan arada onunla da dene; mesela bende bazen explorer açmıyor, firefox açıyor :) Öyle enteresan şeyler…
Oyyy merhaba Demet,
şiştim dicem gülüceksin ama gerçek bu, çünkü 2-3 yıl önce açtığım wordpress bloguma blogların kapandığı şu ara taşınayım dedim düşündüm taşındım karar verdim ama uygulama güç oldu çünkü şifresini ve mail adresimi hatırlayamadım sonunda tarzan ingilizcesiyle yaptığım uzun mailleşmeler neticesinde bu durumu çözdüm ama hiçbir düzenlemeden çakmıyorum ve blogumun şuanki görüntüsünden hoşlanmıyorum :( Koç burcuyum ya illede önce gözüme hoş gelecek sonra sevicem :) Şimdi bir sorun var blogger’dayken enomdan aldığım alan adımı buaraya yönlendirsem mi? yoksa haziranda süresi dolacak olan alan adımı ve hosting’i şu üstte bahsettiğin yerden mi alsam acaba?
Ama ama çok yoruldum ya inan günlerdir tüm enerjimi aldı bu taşınma işleri ve uğraşmaya halim kalmadı.
Üstelik Demetciğim işin komik yanı ne biliyor musun?, etrafımda 3 tane web tasarımcı var ve birtanesine bile bu konuda birşey danışamıyorum çünkü hepsininde işi başından aşkın :(
Neyse banada uğra hemi öpüyorum seni bitanem..
Nur; Seni ne çok özledim bennn :) Yorumunu görünce eski bir dostumdan mektup almış gibi oldum. Senin yerin benim için çok özel, biliyor musun? Çünkü senn bundan iki yıl önce ben blog yazmaya başladığımda bana ilk yorum yazan kişisin; biliyor musun :)))
Ben yönlendirme işini çok iyi bilmiyorum canım, o noktada başarısız oldum ama bildiğim kadarı ile süresi dolmadan alan adı ve hosting i taşıyabilirsin IHS’ ye; bir mail atıp sorsan… Eğer ki oluyorsa hiç beklemeden IHS’ ye kaydır derim; onlar sana WordPress’ i de kurar; diğer konularda da ben her daim yanındayım zaten :) Daha ne olsun :))
Ben de seni çok öpüyorum canım benim…
Canıııııııım teşekkür ederim hadi inşallah diyelim inşallah, biraz dinleneyim ilgilenicem hepsiyle :)
Nur; Peki canım, ne zaman istersen buralardayım ;)
Bende düşünüyorum sürekli sorun bloglarda birazda kaşınayım bakicim :)
Ülkü; Peki :))